Düzce İl Sağlık Müdürlüğü
T.C. Sağlık Bakanlığı
Düzce İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Tuza Dikkat Haftası

Güncelleme Tarihi: 20/03/2018

Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.

2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.

Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri  “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır.

2012’ de tekrarlanan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na  göre tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15 gr/gün).

Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına (hipertansiyon) neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.  

Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz (kemik erimesi), böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. 

      tuz (1).jpeg

 TUZ TÜKETİMİNİ NASIL AZALTIRIZ? 

Tuzu azaltmaya önce masaya tuzluk koymaktan vazgeçerek başlayabilirsiniz. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir. 

Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.

Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.

Eğer hipertansiyon hastası iseniz,  mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz.

Turşu, ketçap, zeytin, çeşni, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da az tüketiniz.

Tuz tüketimini azaltmak için taze gıdalar özellikle sebze ve meyve tüketiniz.

Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ederek tüketiniz. Özellikle yaz aylarında hipertansiyon hastalarının günde 1 taneden fazla tüketimi olumsuz sonuçlara yol açabilir.