10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
11 Ekim 2021

“EŞİTSİZLİKLERİN OLDUĞU BİR DÜNYADA RUH SAĞLIĞI”

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından, dünyada hala yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının çok yüksek olması ve yaşanan bu eşitsizliğin ruh sağlığına ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimdeki rolüne dikkat çekmek için “Eşitsizliklerin Olduğu Bir Dünyada Ruh Sağlığı” teması belirlenmiştir.
2020 yılı pek çok zorluğun yanında aynı zamanda ruh sağlığı sorunları yaşayan insanlar da dahil olmak üzere birçok ülkede ırk, cinsiyet ve etnik kökeninden ötürü yaşanan eşitsizlikleri yeniden öne çıkarmıştır. Böylesi eşitsizliklerin olduğu toplumlarda ruh sağlığı hastalığı olan birçok kişi, hakları olan ve hak ettikleri tedaviyi alamamakta, aileleri ve bakım verenleriyle birlikte damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam etmektedir. Ruh sağlığı hastalığı olan kişilerin yaşadıkları damgalama ve ayrımcılık sadece o kişinin beden ve ruh sağlığını etkilemekle kalmaz, onların eğitim olanakların, mevcut ve gelecekteki kazançlarını, iş beklentilerini, ailelerini ve sevdiklerini de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her beş kişiden biri ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele etmektedir. Üçte ikisi ihmal, damgalanma, maliyet, bekleme süreleri ve tedaviye erişim eksikliği nedeniyle ihtiyaç duydukları destek ve tedaviyi alamamaktadır. Zihinsel sağlık sorunları, engelliliğin ve erken ölümün önde gelen nedeni olarak depresyon ile birlikte yüzyılın en büyük sağlık sorunlarında biri olarak görülmektedir. Bu durumun böyle devam etmemesi için bu eşitsizliklerin ele alınması önem arz etmektedir. Bu eşitsizlikleri gidermek ve insanların yaşamın her alanına tam olarak katılabilmelerini sağlamak için toplumun rolü büyüktür.

İlimiz bünyesinde ise Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi Hastanesinde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk/Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı bulunmaktadır. Hastaneden randevu oluşturmak isteyen vatandaşlar Merkezi Hekim Randevu Sistemi(MHRS) internet adresi üzerinden ve ALO 182 üzerinden randevu oluşturabilmektedir.

Ayrıca ilimizde Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi ve Bahçeşehir Sağlıklı Hayat Merkezinde Psikolog, Çocuk Gelişimcisi ve Sosyal Çalışmacılardan oluşan Psikososyal Destek Ekibi danışmanlık hizmeti sağlanmakta olup gerekli randevu Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi için 0380 524 77 20, Bahçeşehir Sağlıklı Sağlıklı Hayat Merkezi için ise 0380 524 63 76 numaraları hatlar üzerinden oluşturulmaktadır.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününde; biz de eşit ve erişilebilir ruh sağlığını önemsiyor ve kendine kendine yardım ilkesini tekrar hatırlatarak ve KENDİNE İYİ BAK diyoruz.