7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası Etkinliği
15 Ocak 2018

Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston görme engellilerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl Ocak ayının ikinci haftası (7-14 Ocak ) tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü olarak 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeni ile, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde çalışmakta olan tamamen görme engelli çalışanlarımıza yönelik İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda bir etkilik düzenlenmiştir.

Etkinliğe Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi ve İl Sağlık Müdürü Vekili Op.Dr. Bülent GÜLERKAYA, Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Gölyaka Şb. Başkanı aynı zamanda Müdürlüğümüz çalışanlarından Sayın.İsmail KARDÜZ, Sayın.Kasım  AKBULUT, Sayın Mustafa Erol ÜLKER, Sayın.Özgür ÖZDEMİR ,Sayın Özlem İLHAN ERDOĞAN ve Sayın Ayşe Nur YAVUZ ÇALIŞKAN ile  İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ve çalışanlarımız katılmıştır.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi ve İl Sağlık Müdür Vekili Op.Dr.Bülent GÜLERKAYA yaptığı açıklamada; “Hepimizin çevresinde ve yakınında onların farkında olmamızı, bizlerden destek ve yardım bekleyen kardeşlerimiz var. Sağlık Bakanlığımız ve Düzce İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Engelli vatandaşlarımızın dünyasına karşı toplumsal duyarlılığının artırılması ve engelli bireylerin sorunlarını çözüme ulaştırmak için çalışmalarımızı hassasiyetle ve önemle yürütüyoruz.  Görme engelli bireylerimizin sorunlarına sahip çıkmak, toplumsal yaşama tam katılımlarını sağlamak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden ve ayrımcılığa maruz kalmadan engellerini aşarak yaşama sımsıkı sarılmaları, mutlu bir yaşam sürmeleri için daima yanlarında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum ''dedi.Ardından Çalışanlarımızın iş ortamında karşılaştığı sorunlar, istek ve beklentileri dinlenerek. İş ortamlarında karşılaştıkları sorunların giderilmesi noktasında gerekli kararlar alınmıştır.