DÜNYA GLOKOM HAFTASI’NDA GLOKOM’A GÖZ YUMMAYIN!
12 Mart 2019

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin YILMAZ 12 Mart Dünya Glokom Günü ve 10-16 Mart Dünya Glokom Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada; halk arasında 'göz tansiyonu' olarak bilinen glokom hastalığının dünyada körlük nedenleri arasında 2. sırada yer aldığını, dünya genelinde yaklaşık 70 milyona yakın glokom hastasının olduğunun tahmin edildiğini bu hastaların yarıya yakınının hastalığından haberdar olmadıklarını, özellikle de yaşlı nüfusun hızla artması ile bu hastalığının görülme sıklığının daha da arttığını belirtti.  

Glokom hastalığının başlangıçta hiçbir belirti göstermemesinin hastalığın erken teşhisinde en büyük engeli oluşturduğunu belirten Dr. YILMAZ, glokomun göz sinirine hasar veren bir grup göz hastalığının adı olduğunu, herkesin başına gelebilecek bu hastalığın değiştirilebilir tek risk faktörünün; yüksek göz basıncı olduğunu, ancak hastalık olasılığını artıran faktörlerin;

-Kişinin Yaşı,

-Yakını Görememe,

-Aile Geçmişinde glokom hikayesi

-,Irk – Afrika ve Asya kökenli insanlar daha yüksek risk altında olduklarını belirtti.

Dr. YILMAZ Glokom hastalığının günlük yaşamı felç edebildiğini, araştırmalara göre glokom hastalarını günlük yaşamları içinde en çok zorlayan aktiviteler arasında; araba kullanmak, aradıkları şeyleri bulamamak, merdiven çıkamamak, yüzleri tanıyamamak, yavaş yürümek ve, düşmeye yol açarak hastaların özgürlüklerine ve bağımsız hareket etme yeteneklerine engel olduğunu belirtti.

Körlüğe giden en önemli etkenlerden biri olan bu hastalığın erken tanı ve tedaviyle ilerlemesinin kontrol altına alınması ve görme yetisinin korunması mümkün olduğunu belirten Dr. YILMAZ özellikle 40 yaşından sonra göz doktoru tarafından yapılacak düzenli kontrol ve muayenelerin glokomun hastalığının saptanmasında en iyi yol olduğunu, göz doktoru tarafından yapılan erken teşhis ve tedavinin, glokomun yol açabileceği körlükten korunabileceğini, eğer tedavi edilmez ise bu hastalığın kişiyi körlüğe kadar götürebildiğini belirtti.