16 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ ETKİNLİĞİ
16 Kasım 2022

Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ekiplerimizce 16 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında; ilimiz merkezindeki bir alışveriş merkezinde stant açılarak farkındalık etkinliği düzenlendi.

“Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam” yaşam boyu akciğer sağlığının önemi teması ile düzenlenen etkinlikte standımızı ziyaret eden vatandaşlarımıza KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) ile ilgili bilgilendirmelerde bulunulmuş, hazırlanan broşürlerin dağıtımı yapılarak karbonmonoksit ölçümü gerçekleştirilmiştir.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin YILMAZ, 16 Kasım Dünya KOAH günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; bu yıl ''Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam'' yaşam boyu akciğer sağlığının önemi temasıyla farkındalık etkinliğinin düzenlendiğini belirtti. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Günümüzde tütün kullanımı yanında, iç ve dış ortamda fosil yakıt (odun, kömür, petrol, gaz) ile biyokütle (bitki sapları, tezek vb) dumanına ve hava kirliliğine maruz kalma da önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Yetersiz beslenme, enfeksiyonlar ve/veya iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruz kalmaya bağlı olarak doğumdan önce ve sonra akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH'a yol açabilir. Artan şehirleşme, kötüleşen hava kalitesi ve artan tütün kullanım oranları da çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde bu faktörlere maruz kalma riskini artırmaktadır. Bu risk faktörlerine maruziyetin azaltılması, KOAH'ın gelecekteki yükünü azaltmak için esastır. 

KOAH erken yaşta başlayabilir ve genç bireyleri etkileyebilir. KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir. KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir.  Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. KOAH'ın tanısı, sağlık kurumlarında basit ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.  Teşhisin doğrulanması, solunum fonksiyon testleri kullanılarak hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirlenmesine bağlıdır.

Dr. YILMAZ, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gereklidir.

KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın azaltıp hastanın olabildiğince rahatlatılması amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan KOAH’lı hastalarda evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç olabilmektedir. Son yıllarda KOAH hastalarının çok küçük bir alt grubunda, ehil ellerde yapılması gereken yapılan bronkoskopik tedaviler hastalığı değil etkilerini geçici bir süre giderebilen tedavilerdir ve hastalığı ortadan kaldırmazlar.

Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar. Dedi.

Dr. YILMAZ, Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için;

  • Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.
  • Düzenli ve dengeli beslenin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.
  • Maskenizi takın.
  • Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.

#DünyaKOAHGünü

k (1).jpg
33 (1).jpg
2 (2).jpg