31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
31 Mayıs 2018

Sağlık alanında yaşanan gelişmelerin yanı sıra, ekonomik ve teknolojik imkânların da gelişmesi, bireylerin yaşam kalitesini artırmakta ve daha uzun ömürlü olmalarını sağlamaktadır. Bu doğrultuda, sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve etkin bir şekilde sunulabilmesi için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine önem verilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere 31 Mayıs tarihi, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 31 Mayıs“Dünya Tütünsüz Günü”olarak ilan edilmiştir. Tütün kullanımının; koroner kalp hastalığı, inme ve periferik vasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörü olması sağlık açısından tehdit oluşturmaya devam etmektedir.

Tütün kullanımı, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi hayatını kaybetmektedir.Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün ürününe maruz kalma sonucu hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde bu sayı yılda 100 bin kişidir ve tüm ölümlerin %23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. DSÖ tahminlerine göre ,700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı tütün ürünü dumanına maruz kalmaktadır.

Sağlıklı bir toplum için tütün ve alkol kullanımının engellenmesi, dumansız bir çevrenin yaratılması ve sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması için biz sağlıkçılara önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüze bağlı açmış olduğumuz Bağımlılıkla Mücadelede İlkadım Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından İlimizde Dumansız İşyeri Projesini yürütmekteyiz. Fabrikalara yerinde hizmet götürürek çalışmalar yapmakta dumansız işyeri oluşturmaya yönelik faaliyetler sürdürmekteyiz. Her ay düzenli olarak sigara bıraktırma seminerleri merkezimizde düzenlenmektedir. Atatürk Devlet Hastanemizde kurmuş olduğumuz Sigara Bıraktırma Polikliniğimiz tam zamanlı olarak hizmetine devam etmektedir. Ayrıca kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımı durumunda vatandaşların ihbarda bulunabilecekleri ALO 184 SABİM hattı ve Yeşil Dedektör uygulaması mevcuttur.

Yeşilay Sağlık Bakanlığıyla birlikte sigarayı bırakmaya yönelik ‘Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma’ kampanyasını hayata geçirdi. Bilimsel alt yapılı, uzman kadrolarla hazırlanan bu kampanyada bilhassa dijital medya kanalları kullanılarak sigara bağımlılığına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere özel programların hazırlandığı birakabilirsin.org sitesi yanı sıra kamu spotları da sigara bağımlısı ve sigarasız yaşam üzerinden mesajlar vermektedir.