Yaz aylarında meydana gelen Güneş Çarpması ve İshal durumunda aşağıda maddeler halinde sıraladığınız önlemlere vatandaşlarımızın uymasını rica ederiz.
- Yemek hazırlarken tezgah ve diğer mutfak yüzeyleri temiz tutulmalı. Özellikle çiğ ete dokunduktan sonra eller mutlaka yeterli düzeyde temizlenmelidir. Pişmiş yiyecekler uzun süre oda sıcaklığındabırakıldıktan sonra tüketilmemeli.
- Yiyecek ve içecek maddelerin hijyen kurallarına uygun koşulda olmasına özen gösterilmeli
- Et ve yumurta iyice pişirilmeli. Pişirme işlemi sırasındaöğütülmüş etlerin en az 710 C; kümes hayvanlarının 740 C ve diğer et türlerinin ise en az 630 C'depişirilmeleri gerektiği unutulmamalıdır.
- Çiğ yenecek meyve ve sebzeler iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli
- Hastalığa neden olan mikroplar vücuda bozuk gıdalar yoluyla da girebilir. Bu nedenle tüketilen gıdanın fiziki bütünlüğünü sağlıklı biçimde muhafaza ettiğinden emin olunmalıdır.
- Makas, ustura benzeri nesneler kullanılmadan önce dezenfekte edilmeli.
- Diş fırçası, tarak, havlu ve tıraş bıçağı benzeri kişisel eşyalar ve kullanılan bardak, çatal, kaşık gibi nesneler başkalarıyla paylaşılmamalı.
- Pastörize edilmiş süt tüketilmeli. Çiğ süt tercih ediliyorsa kaymak tuttuktan sonra 5-7 dakika boyunca kaynatılmalı.
- Taze peynir tüketiminden uzak durulmalı. Yapıldıktan sonra en az üç ay tuzlu suda bekletilmiş peynirler tercih edilmeli.
- Sinek, pire, bit, fare benzeri mikrop taşıyıcılarla etkinbiçimde mücadele edilmeli.
- Çöpler sağlığı tehdit etmeyecek biçimde toplanmalı ve yok edilmeli.
- Kişilere ve evcil hayvanlara bulaşıcı hastalıklar yayabileceklerinden vahşi hayvanlara karşı dikkatli olunmalı.
- Söz konusuKusma, ishal, ateş gibi şikayetler varsa işe/ okula gidilmemeli, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı ve erken tibbi yardım alınmalı
- Kişisel temizliğe önem verilmeli.
- Yiyecek hazırlamadan önce ve sonra, yemekten önce ve tuvaleti kullandıktan sonra eller yeterli miktarda su ve sabunla 15-30 saniye boyunca iyice yıkanmalı.
- Öksürürken ve hapşırırken ağız bir mendil yardımıyla kapatılmalı. Bir kere kullanıldıktan sonra mendil atılıp eller yıkanmalı. Şayet ağzı kapatmak için bir mendil bulunması söz konusu değilse kol içi kullanılmalı.
- Hem çocuklar hem de yetişkinler birçok hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldıracak biçimde aşılanmalı.
- Sağlam kişiler ile hasta olanlar bir araya gelmemelidir. Salgın hastalık taşıyanlara doğrudan temas edilmemeli ve bulundukları ortamdaki havayı solumaktan kaçınılmalıdır.
- Mümkün olduğunca ateşli hastalarla aynı ortamda bulunmamaya dikkat edilmeli.
- Toplu taşıma araçları kullanıldıktan, kapı kolu, telefon, klavye, musluk gibi ortak kullanılan, sıkça dokunulan nesnelere temas ettikten sonra gözle görülür bir kirlenme görülmese dahi eller en az ` alkol içeren dezenfektan veya limon kolonyası ile temizlenmeli. Eller yıkamadan önce gözlere, ağza veya burnadokunulmamalı.
- Tuvaletler temiz tutulmalı.
- Yerlere tükürülmemeli.
- Yeterli ve dengeli beslenilmeli.
- Sabun ve su ile temizlik genellikle yeterli olsa da banyo ve mutfak düzenli olarak dezenfekte edilmeli . Evdeki biri hasta ise bulunduğu yerin yanı sıra diğer alanlar da dezenfekte edilmeli.
- Yemek hazırlarken tezgah ve diğer mutfak yüzeyleri temiz tutulmalı. Özellikle çiğ ete temas sonrası eller sabunla yıkanmalı .
- Kapalı su tüketimi veya kaynatılmış su tüketimi önemlidir.