overlay

GÜNEŞ ÇARPMASI VE İSHALE DİKKAT

Yaz aylarında meydana gelen Güneş Çarpması ve İshal durumunda aşağıda maddeler halinde sıraladığınız önlemlere vatandaşlarımızın uymasını rica ederiz.

 

  • Yemek hazırlarken tezgah ve diğer mutfak yüzeyleri temiz tutulmalı. Özellikle çiğ ete dokunduktan sonra eller mutlaka yeterli düzeyde temizlenmelidir. Pişmiş yiyecekler uzun süre oda sıcaklığındabırakıldıktan sonra tüketilmemeli.
  • Yiyecek ve içecek maddelerin hijyen kurallarına uygun koşulda olmasına özen gösterilmeli
  • Et ve yumurta iyice pişirilmeli. Pişirme işlemi sırasındaöğütülmüş etlerin en az 710 C; kümes hayvanlarının 740 C ve diğer et türlerinin ise en az 630 C'depişirilmeleri gerektiği unutulmamalıdır.
  • Çiğ yenecek meyve ve sebzeler iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli
  • Hastalığa neden olan mikroplar vücuda bozuk gıdalar yoluyla da girebilir. Bu nedenle tüketilen gıdanın fiziki bütünlüğünü sağlıklı biçimde muhafaza ettiğinden emin olunmalıdır.
  • Makas, ustura benzeri nesneler kullanılmadan önce dezenfekte edilmeli.
  • Diş fırçası, tarak, havlu ve tıraş bıçağı benzeri kişisel eşyalar ve kullanılan bardak, çatal, kaşık gibi nesneler başkalarıyla paylaşılmamalı.
  • Pastörize edilmiş süt tüketilmeli. Çiğ süt tercih ediliyorsa kaymak tuttuktan sonra 5-7 dakika boyunca kaynatılmalı.
  • Taze peynir tüketiminden uzak durulmalı. Yapıldıktan sonra en az üç ay tuzlu suda bekletilmiş peynirler tercih edilmeli.
  • Sinek, pire, bit, fare benzeri mikrop taşıyıcılarla etkinbiçimde mücadele edilmeli.
  • Çöpler sağlığı tehdit etmeyecek biçimde toplanmalı ve yok edilmeli.
  • Kişilere ve evcil hayvanlara bulaşıcı hastalıklar yayabileceklerinden vahşi hayvanlara karşı dikkatli olunmalı.
  • Söz konusuKusma, ishal, ateş gibi şikayetler varsa işe/ okula gidilmemeli, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı ve erken tibbi yardım alınmalı
  • Kişisel temizliğe önem verilmeli.
  • Yiyecek hazırlamadan önce ve sonra, yemekten önce ve tuvaleti kullandıktan sonra eller yeterli miktarda su ve sabunla 15-30 saniye boyunca iyice yıkanmalı.
  • Öksürürken ve hapşırırken ağız bir mendil yardımıyla kapatılmalı. Bir kere kullanıldıktan sonra mendil atılıp eller yıkanmalı. Şayet ağzı kapatmak için bir mendil bulunması söz konusu değilse kol içi kullanılmalı.
  • Hem çocuklar hem de yetişkinler birçok hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldıracak biçimde aşılanmalı.
  • Sağlam kişiler ile hasta olanlar bir araya gelmemelidir. Salgın hastalık taşıyanlara doğrudan temas edilmemeli ve bulundukları ortamdaki havayı solumaktan kaçınılmalıdır.
  • Mümkün olduğunca ateşli hastalarla aynı ortamda bulunmamaya dikkat edilmeli.
  • Toplu taşıma araçları kullanıldıktan, kapı kolu, telefon, klavye, musluk gibi ortak kullanılan, sıkça dokunulan nesnelere temas ettikten sonra gözle görülür bir kirlenme görülmese dahi eller en az ` alkol içeren dezenfektan veya limon kolonyası ile temizlenmeli. Eller yıkamadan önce gözlere, ağza veya burnadokunulmamalı.
  • Tuvaletler temiz tutulmalı.
  •  Yerlere tükürülmemeli.
  • Yeterli ve dengeli beslenilmeli.
  • Sabun ve su ile temizlik genellikle yeterli olsa da banyo ve mutfak düzenli olarak dezenfekte edilmeli . Evdeki biri hasta ise bulunduğu yerin yanı sıra diğer alanlar da dezenfekte edilmeli.
  •  Yemek hazırlarken tezgah ve diğer mutfak yüzeyleri temiz tutulmalı. Özellikle çiğ ete temas sonrası eller sabunla yıkanmalı .
  • Kapalı su tüketimi veya kaynatılmış su tüketimi önemlidir.