MANTAR ZEHİRLENMELERİ
Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.
Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler 2 - 6 saat sonra ortaya çıkmaktadır.
Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri
- Sersemlik
- Bilinç bulanıklığı
- Baş dönmesi
- Karın ağrısı
- Uykuya meyil
- Tansiyon düşüklüğü
- Denge bozukluğu
- Sulu/kanlı ishal
- Kas ağrıları
- Bulanık görme
- Ağızda metalik tat
- Nabızda artış
- Yüz ve boyunda kızarma
- Bulantı ve kusma
- Terleme
- Ağızda sekresyon artışı
- Konuşma güçlüğü
Doğru bilinen yanlışlar
- Yoğurtla yenen mantar zehirlemez
- Pişirilen mantarda zehir yok olur.
- Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır.
- Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.
- Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.
- Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir.
- Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.
- Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır.
- Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.
Kamuoyuna önemle duyurulur.
Dr. Mustafa ÖZYÖRÜK
İl Sağlık Müdürü
Zehirlenme durumlarında 114 UZEM (Ulusal Zehir Danışma Merkezi)Çağrı Merkezimizi arayarak medikal destek alabilirsiniz!