Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü Etkinliği
23 Haziran 2023

Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ve Düzce Yeşilay Danışmanlık Merkezi işbirliği ile 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü kapsamında; Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Poliklinik girişinde stand açılarak ekiplerimizce vatandaşlarımıza sağlıklı yaşam davranışlarının önemi ve uyuşturucu kullanımının zararlar konularında bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir.

Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorundur. Uyuşturucu kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararlarından ibaret değildir. Sağlık zararlarının yanı sıra çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmektedir.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlenebilir ve öncelikli halk sağlığı sorunlarından biri olan uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, ilimizde en üst düzeyde kararlılıkla ve kurumlar arası bir yaklaşımla sürdürülmektedir.

Bu kapsamda; İlimizde topyekün bir çalışma uzun zamandır sürdürülmektedir. Yeşilay Danışmanlık Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan Sağlıklı Hayat Merkezimizde İlimizde uyuşturucu madde kullanan kişilere yönelik psikoterapi ve sosyal destek hizmeti verilmektedir.

Ayrıca;

ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’ nı arayarak hizmet alabilirler.

Uyuma (Uyuştucu ile Mücadele Aplikasyonu) programının amacı; uyuşturucu ile mücadelenin ihbar ayağını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak olup uygulamayı kullanan kullanıcıların kimlik bilgilerin gizli tutulmaktadır. Uyuma projesi akıllı telefonları Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak indirilmektedir.

7 gün 24 saat denetimler yapılmakta olup  “Alo 184 Tütün İhbar Hattı” ve “Yeşil Dedektör” mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler yapılmaktadır.

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Yeşilay Danışmanlık Merkezinde (YEDAM) danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Sağlıklı Hayat Merkezinde, Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde, Akçakoca Devlet Hastanesinde ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesinde Sigara Bırakma Poliklinikleri tarafından ücretsiz olarak danışmanlık, farmakolojik tedavi ve ücretsiz ilaç desteği verilmektedir.

518ebd96-f3f6-4b2a-9202-24cbf0605779.jpg
e7b27164-f292-494b-9ef0-75e7f2f33abf.jpg