Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası İntiharı Önleme Derneği işbirliğiyle 2003 yılından günümüze kadar her yıl 10 Eylül'de intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığının arttırılması amacıyla düzenlenmektedir.
2024-2026 Dünya İntiharı Önleme Günü'nün üç yıllık teması "İntiharla İlgili Anlatıyı Değiştirmek" ve harekete geçme çağrısı "Konuşmaya Başlayın" dır. Bu tema, damgalamayı azaltmanın ve intiharları önlemek için açık şekilde yapılan konuşmaları teşvik etmenin önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır
10 Eylül Dünya İntiharın Önlenmesi Günü temasıyla, konuya dikkat çekmeyi, damgalanmayı azaltmayı ve kuruluşlar, hükümetler ve halk arasında farkındalığı artırmayı, intiharların önlenebilir olduğu yönünde tek bir mesaj vermeyi amaçlamaktadır.
Kişi;
*Ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa,
*Değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilere vedalaşıyorsa,
*Öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa,
*İnternetten veya çevresinden silah, ilaç vb. intihar araçlarını araştırıyorsa,
*Kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa,
*Önünü ardını düşünmeden canını tehlikeye atıyorsa,
*Alkol ya da madde kullanımında artış varsa,
*Başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa,
*Umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığını dile getiriyorsa intihar riski taşıyor olabilir.
Bu düşünce ve davranışların kendiliğinden geçeceği veya önemli olmadığı yanılgısına kapılmak sakıncalı olabilir. İnsanın yakınlarının desteği her zaman kıymetlidir. Bu belirtileri deneyimleyen kişiler sıklıkla yakın desteğinin yanı sıra uzman desteğine de ihtiyaç duyar. Umut yaratmak için harekete geçmek ve harekete geçirmek hayat kurtarıcı olabilir. Eğer kendi çevrenizdeki birinde bu işaretlerin bir kısmını gözlemliyorsanız ona yardımcı olabilirsiniz.
#DünyaİntiharıÖnlemeGünü