İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin YILMAZ'ın ‘‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'' Mesajı
09 Şubat 2024

İl Sağlık Müdürümüz Dr.Yasin YILMAZ ‘‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’’ ile ilgili yaptığı açıklamada; “9 Şubat tarihi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır.

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri olan sigara kullanımının birçok sağlık sorununa yol açtığını ve bir halk sağlığı sorunu olduğu, ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktöründen biri olduğunu ve aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlık olduğunu belirti.

Sigara kullanımı başta akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) olmak üzere diğer kanser türlerinin gelişiminde temel etkendir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) paylaştığı son verilere göre; tütün kullanımı ve pasif sigara dumanından etkilenmek kalp hastalıkları nedeni ile olan ölümlerin yüzde 12’sinden sorumlu, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin nedenleri arasında ise hipertansiyondan sonra ikinci sırada gelen risk faktörlerinden biridir.

Sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu belirten Dr. YILMAZ sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisinin büyük önem taşıdığını, ilaç tedavisinin amacının, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermek olduğunu, bu ilaçların doktor tarafından reçeteli olarak verildiğini, bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

Ülkemizde tütün ürünü kullanan bireylere, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek sağlandığını belirten Dr.YILMAZ Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Sigara Bırakma Polikliniklerimiz tarafından, sigarayı bırakma kararı alan bireylere bu süreçte rehberlik edilerek, ortaya çıkabilecek nikotin yoksunluk belirtileri ile baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık verildiğini belirtti.

Dr. YILMAZ, 2023 yılında ilimizdeki sağlık kurumlarımızın “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvuran ve danışmanlık hizmeti verilen kişi sayılı 734 olduğunu ve 55 vatandaşımızında sigarayı bıraktığını belirtti.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya, sağlıklı beslenmeye, hareket etmeye ve fiziksel aktiviteye davet ediyorum
unutmayın; sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın dedi.

#SigarayıBırakmaGünü

#HayatınıDumanAltındaBırakmaSigarayıBırak