Düzce İl Sağlık Müdürü Op.Dr. İbrahim ÖZCAN, 9 günlük bayram tatili için tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce'de de önlemlerin alındığını belirterek,her bayram olduğu gibi Kurban Bayramında da sağlık çalışanlarının görev yapacağını kaydetti. Vatandaşların Kurban Bayramı’nı huzurlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için, hastanelerin acil servisleri ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri birimlerinin 24 saat görevlerinin başında olacağını vurgulayan ÖZCAN “Bayramların, milletimizin her bir ferdi için, sağlık, huzur ve coşkuyla yaşanacak, sevgi ve mutluluğun paylaşılıp çoğaltıldığı günler olabilmesi, hepimizin en büyük temennisi ve hedefidir. Bu hedefe ulaşabilmek için tüm sağlık çalışanları büyük bir özveri ve gayretle çalışmaktadır.
Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı kalarak ortam koşullarının hijyenik hale getirilmesi, başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatlarını çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.
Kurban satış yerlerinin, kurbanlık naklinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin işlenmesi esnasında gerekli hijyen, güvenlik ve asgari teknik şartlara uyulması gerekmektedir. Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemelidir.
Hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal (zoonotik) hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklardan bazıları: tüberküloz, bruselloz, şarbon, kuduz, kist hidatik, deli dana hastalığı, trişinelloz ve Q‐hummasıdır.
Kist hidatik hastalığına köpek, kedi, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanların ince bağırsaklarında yaşayan parazitin larvaları sebep olur. Koyun, keçi, sığır, domuz ve develerin kistli iç organlarının et yiyen hayvanlara yedirilmesi ile kist içinde bulunan parazitler bu hayvanların bağırsağına yerleşir. Hastalık insanlara, paraziti taşıyan köpek, kedi, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile bulaşır. Dışkı ile etrafa yayılan parazitin yumurtaları ile kirlenmiş meyve ve sebzelerin çiğ tüketilmesi, kirlenmiş suların içilmesi, rüzgâr ile uçuşan yumurtaların solunum yoluyla alınması ve paraziti taşıyan köpekler sevildikten sonra ellerin iyice yıkanmaması başlıca bulaşma nedenleridir.
Ayrıca Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Özellikle bu dönemde Obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.
Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar yaşanabilmektedir. Kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile tedavi etmeye çalışmamaları gerekmektedir, vatandaşların kurbanlarını uzman kasaplar tarafından kestirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
Bu duygularla başta Düzce halkı ve sağlık çalışanları olmak üzere tüm Müslüman kardeşlerimizin Kurban bayramını en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde bir bayram geçirmelerini temenni ederim" diye konuştu.