Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Diyetisyeni Tarafından Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Önerileri
20 Eylül 2018



Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş grubunda olduğu gibi çocuklar içinde oldukça önemlidir. Çocuğun beslenmesinde amaç; normal, sağlıklı büyüme ve gelişme ile olumlu beslenme alışkanlığının kazandırılmasını sağlamaktır. Toplumun çekirdeğini oluşturan sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliğinden en çok etkilenen gruplardan biridir.

Görülen başlıca beslenme sorunları ; zayıflık veya şişmanlık, anemi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği ve diş çürükleridir.Bu sorunlar sonucu, çocuk hastalıklara dirençsiz olur, sık hastalanır,hastalığı ağır seyreder ve okul başarısı düşer.Gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarına temel hazırlamak için çocuğun, ailelerin, okul yönetimi ve öğretmenlerin sağlıklı beslenme konusunda eğitimleri oldukça önemlidir.

 Kahvaltı alışkanlığını edinmek bu dönemde çok önemli. Gece boyu süren açlıktan sonra enerji ihtiyacımız kahvaltıyla karşılanmalı, beyin fonksiyonları içinde gerekli enerji sağlanarak öğrenmeyi olumlu yönde etkilemeliyiz. Süt , peynir,tam tahıllı  ekmek ve yumurta kahvaltının temelini oluşturuyor. Eğer bu besinleri doğrudan tüketmiyorsa seveceği krep ya da krep formunda tostlar hazırlanmalıdır. Çocukların kahvaltı yapamadığı durumlarda peynirli küçük bir sandviç hazırlanabilir.

Çocuklar için en iyisi  düzenli bir program  ile beslenmesidir.Öğün atlanılmamalı, uzun süren açlıktan kaçınılmalıdır.Öğün  planlaması yaparken 4 temel besin gruplarının her birinin öğünlerinde yer almasına özen gösterilmelidir.Birinci grup; süt peynir ve yoğurt günde 2-3 porsiyon ,İkinci grup; et , tavuk, balık yumurta ve baklagiller imkanlar dahilinde 2-3 porsiyon üçüncü grup ekmek ve tahıl grubundan 6-9 porsiyon, dördüncü grup; sebze ve meyvelerden 4-5 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir.

Yemek zamanı iyi bir aile zamanı olmalıdır ve rol model olduğumuz unutulmamalıdır .Çocuklara besleyici besinleri yemelerini söylemekle, bunu göstermek aynı etkiye sahip değildir.Çocuklar aileleriyle birlikte yemek yediklerinde genellikle daha çeşitli ve besleyici yemekler yerler.

Çocukların kendi besin seçimlerini yapmalarına izin verilmelidir.Onların kişisel besin tercihlerine ve damak zevklerine saygı gösterin,  zorlamadan yeni besinleri denemeye teşvik edin. Yeni besinleri denemek yeni hobileri denemek gibidir. Bu onların bilgilerini deneyimlerini ve yeteneklerini arttırır.Çocuklar sık olarak tükettiği besinleri daha çok severler.Çocuklarınıza düzenli olarak meyve ve sebze verirseniz ve kendiniz de yerseniz zamanla onları seveceklerdir.

Sağlıklı beslenme çantası hazırlanarak okuldaki sağlıksız yiyeceklerin tüketimi önlenmeli.Besin kalitesi düşük ve kalorisi yüksek paketli gıdalar yerine ihtiyaçlarını karşılayacak, tok tutucu,besin değeri yüksek sağlıklı besinler çantalarında bulunmalıdır.

Ara öğün alternatifi olarak  çantasına ; iyi yıkanmış, taze veya kuru meyveler ile badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler , çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/ yağlı tohumlar ile hazırlanmış ev yapımı kurabiye, kekler.Sebzeli/peynirli poğaçalar süt/kefir/ yoğurt koyabilirsiniz.

Ana öğün için bozulacak, kokacak ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yiyeceklerden kaçınmalısınız. ayrıca beslenme çantası ve su mataralarının her gün temizlenmesine özen gösterilmelidir.Açıkta satılan ürünlerin tüketilmemesi gerektiği konusunda çoçuklarınızı uyarmalısınız.

Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen süre azaltılmalı.sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri çocukların sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.çocukların sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmeli, okul spor kulüp aktiviteleri arttırılmalıdır.

Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.Kirli eller, basit bir soğuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir. Özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıdan eve gelince eller, sabun ile ovuşturarak yıkanmalıdır.

Okul başarısında düzenli uyku önemli..Her gün düzenli bir saatte yatmak beden saatinin ayarlanmasını sağlar ve böylece her gece aynı saatte çocuğun uykusu gelir.ebeveynlerin uyku saatleri konusunda tatlı-sert bir disiplin içinde olmaları, sınırları belirlemeleri ve ödünsüz uygulamaları gerekir.

DÜZCE ATATÜRK  DEVLET HASTANESİ

DİYETİSYEN HASENE NASIRCI