Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünta Sigarayı Brakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.
Düzce İl Sağlık Müdürlüğünce 9 Şubat Dünya Sigarayı bırakma günü vesilesiyle Düzce Belediyesi Kentpark'ta ‘Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon ve İlk Adım Merkezi’nde Valimiz Sayın Zülkif DAĞLI'nın katıldığı etkinliğe İl Sağlık Müdürü Vekili Op.Dr. Bülent GÜLERKAYA, Gögüs Hastalıkları Uz.Dr.Selim AKDEMİR, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ve çalışanlarımız katılmıştır.
Sayın Valimiz Zülkif DAĞLI basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Şuanda bildiğiniz gibi iki ay önce açılışını yaptığımız Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay Başkanlığı ortaklığınca açılan Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon ve İlk Adım Merkezi’nde bulunmaktayız. Burada bağımlılıkla ilgili kümülatif ve yoğun çalışmalar yapılıyor. Baktığımız da sigara kullanımında bağımlılığın bir türü olduğunu biliyoruz. Sigara daha tehlikeli bağımlılık yapıcı maddelere geçişten ilk ana basamaklardan birisi maalesef. Tabi kümülatif olarak nasıl bir çalışma yapabiliriz bunu değerlendiriyoruz. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesinde sigara bırakma merkezlerinde yapılan çalışmalar çok önemli. Hastanın istemesi durumunda yüzde yüze yakın bir başarı ile sonuçlanıyor. Ayrıca daha etkin bir çalışma olarak işyerlerine dönük çalışmalarımız var. Şimdiye kadar Pakmaya firmasında bu başarı sağlandı. Sigara içilmeyen sanayi tesisi anlamında. İkincisi yine Görür Çekyat Fabrikasında Dumansız İşyeri Projesi uygulaması devam ediyor. Son olarak Endmaksan Mühendislik Firması ile protokol imzaladık. Ayrıca birçok sanayi tesisimizden de bu meyanda talepler var. Örneğin yaklaşık iki bin kişilik istihdamı bulunan Standart Profil Firmasından da talepler var. Tabi bu şekilde işyerlerimizi kapsama alanımıza alabilirsek sigarayı bıraktırma oranımızı yükseltmiş olacağız. Özellikle sağlık personelimizden başlamak üzere kendimizde dikkat etmek durumundayız. Eğitimcilerimiz ve örnek olma pozisyonunda ki herkes rol model olarak sigara ve bağımlılık konusunda duyarlı olmalıdır. Sigarayı bırakmamızın gelecek nesillerimizin sağlıklı olması adına çok çok önemli olduğunu tekrar ifade ediyorum.” İfadelerinde bulundu.
Göğüs Hastalıkları Uz.Dr.Selim AKDEMİR Sigaranın görülen bir çok kanser vakasının baş nedeni olduğunu,Düzce'de 2 sigarayı bırakma merkezi olduğunu,bugüne kadar 3 bin hastanın başvurduğunu ve toplam 1900 kişinin sigarayı bıraktığını ve hedefimiz bu sayıyı arttırmak olduğunu belirtti.