İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin YILMAZ, 12 Kasım Dünya Zatürre (Pnömoni) Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak zatürre konusunda önemli bilgileri paylaştı.
İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin YILMAZ, 2009 yılından bu yana her yıl 12 Kasım'da kutlanan Dünya Zatürre Günü'nün, zatürre hakkındaki farkındalığı artırmayı, koruma, önleme ve tedavi müdahalelerini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Pnömoni ya da yaygın bilinen adıyla zatürrenin akciğerlerimizdeki hava keseciklerinin iltihaplanması ile oluşan bir hastalık olduğunu, bu iltihaplanmaya genellikle bakteriler, virüsler veya mantarlar gibi mikroorganizmaların neden olduğunu, hava yoluyla bulaşan bu mikropların, öksürme veya hapşırma yoluyla havaya karıştığını ve bizler de bu havayı soluduğumuzda akciğerlerimize ulaşarak enfeksiyona yol açtığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, zatürrenin her yıl milyonlarca insanı etkilediğini ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam ettiğini, ülkemizde de zatürrenin özellikle kış aylarında sık görüldüğünü Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre de ülkemizde hastane yatışlarının önemli bir kısmını oluşturduğunu tedavi giderlerinin ve iş-okul günü kayıplarına neden olduğunu belirtti.
Zatürre belirtilerinin hastalığın nedenine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebildiğini dile getiren Dr. YILMAZ öksürük (balgamlı veya balgamsız), ateş, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma ve baş ağrısının hastalığın en yaygın belirtileri olduğunu ifade etti.
Zatürrenin özellikle çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar veya ilaç kullanımı olanlarda daha sık görüldüğünü dile getirdi.
Tedavi edilmediği takdirde özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda, sürekli hastalığı olanlarda ve yaşlılarda hastalığın ağır seyrettiğine dikkat çeken Dr. YILMAZ, zatürrenin son 40 yılda öldürücülüğünün azalsa da hala yüksek olduğunu belirtti.
Zatürreden korunmak için alınacak önlemlerle bu sağlık sorununun önlenebileceğini belirten Dr.YILMAZ, altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, stresten kaçınılması, kişisel sağlık önlemlerine özen gösterilmesi, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanmasının önemini vurguladı. Ayrıca, aşılamayla zatürre görülme sıklığı ve ölüm oranlarının azaltılabileceğini ifade etti.
#DünyaPnömoniGünü