İl Sağlık Müdürlüğümüzce 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Kapsamında Etkinlik Düzenlenmiştir.
08 Kasım 2017

İl Sağlık Müdürlüğümüzce 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Kapsamında 03/10/2017 Salı Günü saat 10:00’da Cumayeri ilçesinde ‘‘Her gün 10 Bin Adım’’ temalı yürüyüş düzenlenmiştir. Akabinde Düzce Anıtpark Meydanında İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü ekiplerimizce stand açılarak meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak, prostat kanseri, bağırsak kanser, serviks kanserinin önemi ve taramaları hakkında da bilgilendirmeler yapılarak erken tanının önemini ve meme kanserinden korkmuyoruz mesajı vermek için broşürler dağıtılarak çalışmalar yürütülmüştür.

Bilindiği gibi günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser kontrol programları doğru ve güvenilir kanser verilerinin toplanmasını, önlenebilir kanser etkenleri ile mücadele edilmesini, tarana bilenen kanserler için etkin tarama programları geliştirilmesi ve tedavi hizmetlerini kapsamaktadır. Ülkemizin de 2008 yılından beri uyguladığı Ulusal Kanser Kontrol Programı bulunmaktadır. 81 ile yaygınlaştırılan Aktif Kanser Uygulaması ile güvenilir kanser verileri toplanmaktadır. Ülkemizde ki kadınlarda  da en sık görülen kanser türü yine Meme kanseridir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan kanser ile mücadelede kadınları bilgilendirip, bilinçlendirilmesi önemlidir.
 Yapılan araştırmalar meme kanseri açısından risk oluşturabilecek faktörleri şu şekilde sınıflandırmıştır:

• Ailede özellikle anneanne, anne, teyze ve kız kardeş gibi kadın aile bireylerinde meme kanseri öyküsü,

• İlk doğumunu 18 yaş ve altı ya da 30 yaş sonrası doğum yapmak,

• Erken yaşta adet görmek, geç menopoz,

• Doğum Kontrol Hapları ve Hormon Replasman Tedavisi almak,

• Yağdan zengin beslenmek,

• Sigara ve Alkol kullanımı,

• İyi huylu meme hastalıkları, fibroadenom ve hiperplazidir.

40-69 yaş arası; ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.

Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) taranmasını önerdiği 3 kanser (Meme,rahim ağzı, kolorektal) için ücretsiz toplum tabanlı tarama hizmeti 2013 yılına kadar Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde yapılmakta iken artık Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ve Aile Hekimlerimizde katılmıştır.Bu taramalar  ücretsiz olarak yapılmaktadır. 

Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunmak, kendi kendine meme muayenesi yapmak düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmak çok önemlidir. Taramalar sayesinde, erken teşhis edilen meme kanseri vakalarının hayatta kalma oranı % 98’dir. Bu nedenle taramalara katılarak, meme kanserinin farkında olmalı, kanserden değil geç kalmaktan korkmalıyız.

Unutmayınız! Erken Teşhis Hayat Kurtarır.

  • IMG_4619.JPG
  • IMG_4588.JPG
  • IMG_4601.JPG
  • IMG_4603.JPG
  • IMG_4580.JPG