İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerir. Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir. Bir gıdanın besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile ölçülür. Süt, bileşiminde 85 dolayında farklı besin öğesi bulundurmaktadır. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor.
Süt, sadece bebeklikte değil, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin, ancak Türkiye’deki süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşüktür. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, kişi başına Avrupa Birliği’nde 10.7, ABD’de 11.8 kat daha fazla süt içiliyor. Araştırmalar da gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor. Bugün, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Finlandiya’da 139, İngiltere’de 100, Rusya’da 94, İtalya’da 63 litreyi buluyor.
Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir.
Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi "Dünya Süt Günü" olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu 21 - 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası' olarak kutlanıyor.