21 Haziran Dünya ALS Günü
21 Haziran 2018

Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS/MND) Motor nöronların bir rahatsızlığıdır. Kasları kontrol eden beynin içindeki sinir hücrelerinin ve istemli kas hareketini kontrol eden omuriliğin hastalığıdır. Sebebi genellikle bilinmez. Her ne kadar genetik faktörlerin önemi düşünülse de, vakaların yüzde on civarı kesinlikle genetiktir, aile geçmişinde vardır. Başlangıcı genellikle yetişkin yaşlardadır.. İlerleyişi ALS ilk olarak bacakları, kolları ve/veya boğaz ve ağız kaslarını etkiler fakat sonuçta bütün istemli kasları etkiler, sonucu da felçtir. Çoğunlukla ortalama 3 -5 yıl süreyle hızlı ilerler. Kalıtım yoluyla geçişi seyrektir. Fakat otozomal baskın olabilir ve çok nadir durumlarda otozomaçekiniktir.

Amiyotrofik kelimesinin manası “kas beslenmesi olmaksızın” ve sinirlerin normal olarak kaslara yolladığı sinyallerin kaybı manasına gelir. Lateral “kenara” demektir ve omurilikteki hasarın yeri manasına gelir. Skleroz ise,“katılaştırmak” demektir ve gelişmiş ALS’ de omuriliğin doğasının katılaşması manasına gelir.

Birleşik Devletlerde, ALS, 1941’de bu hastalıktan ölen Yankees beyzbol oyuncusu ''Lou Gehrig'’in hastalığı diye de bilinir. İngiltere’de ve tüm dünyada, ALS, bu düzensizlikle kaybolan hücrelere işaret ettiği için genellikle ''motor nöron hastalığı''olarak bilinir.

            Hayatı ve içindeki güzellikleri yaratan, yüreğimizdeki sevginin sıcaklığı ve bu sıcaklığı paylaşmanın becerisine sahip olup olmadığımızdır. Yaşamımızı değerli kılan şey, düş gücümüzün büyüklüğü ve aklımızın ürettiği değerleri insanlık hazinesinin emrine sunabilmemizde yatar. İnsanoğlu, doğadan aldıklarını doğaya verebildiği ölçüde kendisini ve üzerinde yaşadığı, adına dünya denilen bu gezegeni zenginleştirir.

Bunu, bazen aklıyla, bazen bedeniyle, bazen de düş gücüyle yapar. Burada beden, insan aklının ürettiklerini eyleme dönüştürmesinin basit bir aracı olarak işlev görür. Bu araçta, bazen kollarımız, bazen ayaklarımız, bazen gözlerimiz, bazen de parmaklarımız başrol oynar.

Ayakları olmadığı halde, sadece kollarıyla olimpiyat şampiyonluğu kazanan yüzücüler, sadece elleriyle harikalar yaratan insanlar, kulakları duymadığı halde parmaklarıyla besteler yapan müzisyenler, işaret parmağıyla öyküler yazan hikayeciler...


Stephen Hawking; ALS hastası, dünyanın en büyük dehalarından biri, fizik profesörü, Jason Becker; Amerikalı gitarist ve kompozitör...


Evet... Onlar birer kas hastası ve başardılar!..

Siz de başarabilirsiniz!...